wtorek, 25 lutego 2014

Tarta Kukułka

Kolejna tarta z mojego kursu. Idealna do porannej kawy.

Spód:

100 gram masła
2 żółtka
200 gram mąki
2 łyżki śmietany 18%

Środek:

125 gram masła
250 gram cukru muscovado
10 gram zmielonej kawy do espresso
90 ml likieru kahlua
2 jajka lekko ubite
50 gram mąki


Piekarnik rozkręcamy na 200 stopni. Ze składników na spód zagniatamy ciasto i wstawiamy na minimum 20 minut do lodówki zawinięte w folię spożywczą. 
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim formę około 26 cm. Pamiętajcie o zrobieniu dziurek w cieście przed wstawieniem do pieca. Pieczemy przez 12-15 minut, aż ciasto się zarumieni i wyjmujemy z pieca na czas, w którym przygotowywujemy nadzienie. Skręcamy piekarnik do 180 stopni.
W rondelku podgrzewamy masło z cukrem do momentu, aż masło się rozpuści. Dodajemy kawę (nie zaparzamy jej wcześniej) i likier. Zdejmujemy z ognia i czekamy, aż ostygnie.
Po ostudzeniu dodajemy jajka i mąke i bardzo dokładnie mieszamy. 

Wlewamy nadzienie na podpieczony spód  i zapiekamy 25-30 minut. 
Studzimy ciasto w wyłączonym piekarniku z drzwiczkami lekko uchylonymi.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz