Istnieje wiele wariacji na temat zupy dyniowej. Poniżej moja pikantna wersja.
Ćwiartkę dyni oczyszczam i kroję w niezbyt regularną kostkę.
Dodaję jednego obranego ziemniaka.
Zalewam wodą tak aby przykryć całość.
Kiedy dynia powoli się gotuje kroję 2 małe cebulki (tu używałam dwóch różnych kolorów) i podsmażam na maśle z odrobiną oliwy z oliwek.
W między czasie obieram imbir wielkości palca i kroję w plasterki.
Dynię gotuję do miękkości. Czasem po ugotowaniu ujmuję trochę wody tak aby uzyskać bardziej gęstą wersję.
Dodaję łyżeczkę kurkumy, łyżeczkę curry, sól, pieprz i dużo dużo dużo mielonych płatków chilli.
Wszystko razem blenduję.
Podsmażam na patelni płatki migdałów. Posypuję nimi zupę i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz