czwartek, 27 marca 2014

Sokotra - kuchnia z Jemenu

Niewiele wiedziałam o kuchni jemeńskiej zanim odwiedziłam Sokotrę. Nie jest to popularny rodzaj kuchni na mapie stolicy. Nie wiem, czy nie spróbować pokusić się o stwierdzenie, że jest to jedyne takie miejsce na mapie Polski.

Biorąc do ręki kartę widzisz podział menu na dwie części: tą jemeńską, dla której tu przyszedłeś oraz hinduską, gdyby komuś nie przypadły do gustu smaki z Półwyspu Arabskiego. Jak słusznie określiła moja koleżanka ta kuchnia to coś pomiędzy Turcją a Indiami, zarówno geograficznie jak i smakowo.

Menu jest obszerne i intryguje mało znanymi nazwami, na których można połamać sobie język. Ponieważ jesteśmy we dwie decydujemy się na zamówienie większej ilości "małych" rzeczy, tak aby jak najwięcej spróbować. Prosimy również o podanie wszystkiego razem.

Zamawiamy pikle z limonki z chili i czarnuszką. Kwasowość i ostrość tej przystawki bardzo wyostrza zmysły. Na stole pojawia się również achar, pikantna nepalska sałatka z ziemniaków, zielonego groszku i białej kapusty oraz ful sudański czyli drobny arabski bób (bardziej groch) przykryty pomidorami, cebulka, natką i owczym serem. Aby jak najwięcej smaków pojawiło się na naszych talerzach dodajemy jeszcze dużą tacę najlepszych starterów między innymi waraq 'inab (faszerowane ryżem liście winogron), hummus, baba ganoush, chicken lollipop (pyszne skrzydeła z kurczaka w panierce) i onin bhaji (placuszki cebulowe). Do tego sos z tamaryndowca, kwaśna śmietana plus placki i jesteśmy ukontentowane. Wszystkie smaki są bez zarzutu. Nie zamówiłyśmy żadnego dania głównego, a i tak jesteśmy bardzo najedzone.

Jeśli nie znacie kuchni jemeńskiej, to naprawdę warto tu zajrzeć i oddać się intensywności smaków i aromatów. Dodatkowym plusem jest świetne i ciepłe wnętrze. Obsługa wykazuje się nad wyraz dużą cierpliwością, a klient wychodzi z uśmiechem na buzi!!!









Sokotra
ul. Wilcza 26
Warszawa
22 270 27 66

https://www.facebook.com/sokotra27

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz