czwartek, 19 grudnia 2013

Super szybki sernik z malinami

Dowiadujesz się w ciągu dnia, że wieczorem masz gości, a nie chcesz kupować niczego w cukierni...
Tu znajdziesz proste rozwiązanie!!!

Nie zdarzyło mi się jeszcze, żeby ktoś powiedział za słodki, a do tego pasuje na każdą okazję. 

Wybór owoców na sos również należy do Ciebie!

Na super szybki sernik potrzebujesz:

  • 200 gram białej czekolady (dwie tabliczki)
  • 100 gram herbatników lub ciasteczek digestive
  • 100 gram masła
  • 50 gram cukru
  • 300 gram serka śmietankowego typu philadelphia
  • 250 gram serka mascarpone
  • 300 gram malin

Na start pokrusz herbatniki. Plastikowa torebka i wałek to najlepsze rozwiązanie.
Zacznij rozpuszczać czekoladę w kąpieli wodnej. Równolegle na patelni rozpuść masło po czym zdejmij z ognia i wmieszaj w nie pokruszone herbatniki. Następnie wyłóż nimi dno foremki i ugnieć łyżką tak, aby osiągnąć płaski spód.
Do czekolady dodaj oba serki i wymieszaj na gładką masę. Za pomocą szpatułki wyłóż masę na wcześniej przygotowany spód. 
Przykryj od góry folią spożywczą i wstaw do lodówki.
Optymalny czas chłodzenia to 4 godziny, ale z praktyki wiem, że po godzinie już możemy cieszyć się tym pysznym deserem.

Jeśli chcesz, aby sos był ciepły zrób go przed samym podaniem. Do garnka wsyp cukier i dodaj owoce. Gotuj na wolnym ogniu do momentu, kiedy cukier się rozpuści a owoce zaczną się lekko rozpadać.

Smacznego!

Źródło: Jane Hornby "Fresh & Easy"








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz