Dowiadujesz się w ciągu dnia, że wieczorem masz gości, a nie chcesz kupować niczego w cukierni...
Tu znajdziesz proste rozwiązanie!!!
Nie zdarzyło mi się jeszcze, żeby ktoś powiedział za słodki, a do tego pasuje na każdą okazję.
Wybór owoców na sos również należy do Ciebie!
Na super szybki sernik potrzebujesz:
- 200 gram białej czekolady (dwie tabliczki)
- 100 gram herbatników lub ciasteczek digestive
- 100 gram masła
- 50 gram cukru
- 300 gram serka śmietankowego typu philadelphia
- 250 gram serka mascarpone
- 300 gram malin
Na start pokrusz herbatniki. Plastikowa torebka i wałek to najlepsze rozwiązanie.
Zacznij rozpuszczać czekoladę w kąpieli wodnej. Równolegle na patelni rozpuść masło po czym zdejmij z ognia i wmieszaj w nie pokruszone herbatniki. Następnie wyłóż nimi dno foremki i ugnieć łyżką tak, aby osiągnąć płaski spód.
Do czekolady dodaj oba serki i wymieszaj na gładką masę. Za pomocą szpatułki wyłóż masę na wcześniej przygotowany spód.
Przykryj od góry folią spożywczą i wstaw do lodówki.
Optymalny czas chłodzenia to 4 godziny, ale z praktyki wiem, że po godzinie już możemy cieszyć się tym pysznym deserem.
Jeśli chcesz, aby sos był ciepły zrób go przed samym podaniem. Do garnka wsyp cukier i dodaj owoce. Gotuj na wolnym ogniu do momentu, kiedy cukier się rozpuści a owoce zaczną się lekko rozpadać.
Smacznego!
Źródło: Jane Hornby "Fresh & Easy"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz